Cankarjev roman Gospa Judit in Nietzschejeva miselnost - Zupan Sosič, Alojzija (Slavistična revija, 2020)
Raziskovala sem stike med osrednjimi novostmi Cankarjevega romana Gospa Judit (zvrstni in žanrski sinkretizem, esejizacija, prepletenost dveh prvoosebnih pripovedovalcev, izbira ženske glavne literarne osebe, medij vrednotenja oziroma satirične polemike, avtobiografskost kot bistveno poetološko načelo) in Nietzschejevo miselnostjo (morala, volja do moči, individualizem, avtobiografskost in hrepenenje). Moralni perspektivizem sem v romanu Gospa Judit razbirala kot kritiko narodne morale, voljo do moči kot smerokaz za posebni individualizem oziroma avtobiografskost, Judit pa sem analizirala tudi kot zrcalo družbe.
Keywords: autobiography; avtobiografskost; Cankar, Ivan; first-person narrative; hrepenenje; individuality; individualizem; morala; morality; Nietzsche, Friedrich; prvoosebna pripovedovalka; Slovene literature; Slovene prose; slovenska književnost; slovenska proza; woman; yearning; ženska