First sound evidence of muscle regeneration in recovery of function of human permanent denervated muscles by a long-lasting functional electrical stimulation (FES) training - Kern, Helmut (Zdravniški vestnik, 2004)
V nasprotju z uveljavljenim prepričanjem o primernosti/učinkovitosti metode, smo s štirimesečno električno stimulacijo stegenskih mišic (energija impulza 1,92J) pri pacientu s sindromom kavde ekvine 18 mesecev po okvari povečali frekvenco draženja z 2 na 20Hz oziroma do tetaničnega zlitja. Po 2 letih zdravljenja se je prečni presek štiriglavih stegenskih mišic, ki smo ga določili z računalniško tomografijo, povečal desno za 58,3% in levo za 44,4% ob hkrati povečani gostoti mišičja. Povprečna velikost myofibril je bila desno37,2 24,8 mikrom in levo 40,5 24,9 mikrom. Navor v kolenu ob stimulaciji se je izboljšal od nič do 12,0 Nm desno oziroma 10,5 Nm levo, kar je pacientu omogočilo poskuse stoje. Miofibrile, ki so preživele dolgotrajno denervacijo, so regenerirale (ponovno se je vzpostavil vzorec šahovnice na prečnem prerezu kot pri normalni mišici), proces regeneracije pa smo opazili tudi pri miofibrilah, za katere smo glede na morfološke in biokemične spremembe menili, da odmirajo (do 3% pozitivnih na embrionski miozin 3 leta poFES). Po trdili smo, da so ugodni regeneracijski dogodki po kronični denervaciji najverjetneje posledica rehabilitacijskega programa temelječega naFES, ki vpliva na povečano vzdražnost regenerirajočih miofibril
Keywords: Anatomy And Histology; Biopsija; Biopsy; Electric Stimulation Therapy; električna stimulacija; Električna stimulacija, zdravljenje; Miofibrile; Mišica skeletna; Mišica, denervacija; mišice; Muscle Denervation; Muscle, Skeletal; Myofibrils; okvare; Polyradiculitis; regeneracija; Rehabilitation; therapy; zdravljenje