Mean grain size as a function of spectral amplitude: a new regression law for marine sediment cores - Zanette, Nelly (Acta geotechnica Slovenica, 2006)
V članku je prikazana geofizikalna metoda, katera omogoča analizo poroznih, saturiranih morskih sedimentov z uporabo širjenja akustičnega valovanja in primerjava dobljenih rezultatov z rezultati konvencionalnih geomehanskih preiskav. Akustične meritve so bile izdelane v SACLANT-NATO v kraju Spezija (1), z uporabo Vertikal Multi Senzor Core Logger (V-MSCL). Rezultati akustične preiskave so bili primerjani z granulometrijskimi krivuljami analiziranih morskih sedimentov in karakteristikami širjenja valov, kot so hitrost in dušenje valovanja ter poroznost materiala. Analiza rezultatov je bila izdelana na osnovi različnih matematičnih modelov, podanih v literaturi, s katerimi bi bilo možno določiti fizikalno odvisnost med širitvijo valovanja v poroznem, saturiranem materialu in njegovo granulometrijo. Rezultat študije je nov pristop, ki omogoča iz izmerjenih vrednosti spektralne amplitude oziroma spektralne analize širjenja valov v poraznem in saturiranem materialu, neposredno določanje velikosti posameznih zrnc z matematično eksponentno funkcijo.
Keywords: analize; geomehanika; granulometrija; metode; morski sedimenti