Karakterizacija dinamskih lastnosti prožnih povezav v eksperimentalnem modalnem podstrukturiranju - Pogačar, Miha (visokošolska dela, 2022)
V doktorski nalogi obravnavamo problematiko karakterizacije prožnih povezovalnih območij za potrebe dinamskega podstrukturiranja z eksperimentalnimi modeli. Uspešnost procesa podstrukturiranja je pogojena s točnostjo in konsistentnostjo identificiranih dinamskih lastnosti na povezovalnem območju. Ta vidik je pri eksperimentalnem vrednotenju problematičen zaradi neizogibnih pogreškov pri izvedbi eksperimentalne modalne analize. Posledično ni mogoče vzpostaviti ustreznih povezovalnih pogojev med podstrukturami, kar je ključen korak procesa podstrukturiranja. V raziskovalnem delu predstavljeno problematiko obravnavamo na različnih področjih. Prvo področje zajema postopek pridobitve eksperimentalnih modalnih modelov, na katerem razvijemo metodo hibridne modalne identifikacije. Namenjena je reševanju problematike zaznavanja dinamskega odziva v bližini vozlov lastnih oblik. Drugo področje obravnava vzpostavitev povezav med podstrukturami, na katerem predstavimo nov pristop k zapisu šibkih povezovalnih pogojev. Gre za projekcijsko metodo, namenjeno generaciji in oceni števila dominantnih neodvisnih povezovalnih enačb. Tretje področje obravnava tematiko hibridnega modeliranja z ekvivalentnimi modeli. Na tem področju, na osnovi izvirne interpretacije uveljavljenih metod, razvijemo novo razširitveno metodo v modalni domeni. V zadnjem delu predstavimo aplikacijo podstrukturiranja z eksperimentalnimi modeli, pridobljenimi z brezdotičnimi metodami za zajem dinamskega odziva.
Keywords: dinamika podstruktur; disertacije; dissertations; dynamic substructuring; eksperimentalna modalna analiza; expansion methods; experimental modal analysis; interface; modal domain; modalna domena; povezovalno območje; razširitvene metode; structural dynamics; strukturna dinamika