------ 134 ------ Kmetijstvo. Ohranjenje jajec. Da se jajca ne spridijo, je najbolje, ako se zavijejo v navadni časniški papir in slože v lesen v hladni kleti stoječ zaboj. Zaboj bodi 85 cm dolg, 30 cm širok in 30 cm visok in naj se z vmesnimi stenami razdeli v štiri jed-nake oddelke. V vsakega se dene po 100 jajec. Če se jajca pokladajo od desne proti levi v vsakem oddelku je dobro to, da vsak čas vemo, kje in kako globoko so naj-starša, da jih potem poprej porabimo. Ta način ohranjenja jajec je najpriprostejši. Jajca ohranijo se dobra več mesecev, ne dobe nobenega zoper-nega okusa. Povsod pa ni porabljiv, ker se v zaboj morajo vkladati sveža jajca, precej, ko se pobero iz gnezda. Kjer nimajo doma kokoši in jajca kupujejo, jih na ta način ne morejo shranjevati. Tudi marsikje nimajo tako hladne kleti, kamor bi mogli dati tak zaboj. Zlasti v večjih mestih, kjer je veliko plačati od vsacega najmanjšega prostora, se na ta način ne dajo jajca shranjevati. Bolj lahek je drug način shranjevanja jajcev. Vzemi za noževo ost (špico) nadmangamovokislega kalija in ga razstopi v dveh litrih vode. Zmes mešaj tako dolgo, da se nadmanganovokisli kalij popolnoma razstopi. Po tem položi jajca tako v to tekočino, da nič ne mole iz nje. Jajca se pa morajo poprej dobro obrisati vsake umaza-nosti, kajti na umazanih mestih najrajše začno gniti. Čez jedno uro vzemi jih iz tekočine, osuši jih dobro in zavi dobro v čist papir ter položi v kak zabojček ali košarico in deni na kak suh ne premrzel kraj. Na ta način shranjena jajca ohranijo se po sedem mesecev in ohranijo dober okus, dočim jajca postanejo neokusna, ako jih spravljamo v zrezani slami ali žaganju. Jajca dobe trdno lupino, ako se tako shranjujejo, dočim se jim lupina jako omeči, ako se namočijo v apneni vodi pred shranjevanjem. Ta način spravljanja jajec je zaradi tega jako pripraven, ker zanj ni treba dosti prostora. Ni treba nobene kleti. Prostor, da postaviš košarico, pač povsod dobiš v kakem kotu. Le jedno napako imajo taka jajca. Lupina dobi precej rujavo barvo in zatorej niso posebno dobra za trgovino, če tudi njih vnanji vid ni zoprn. Gospodinje, ki kupujejo jajca bi utegnile proti njim imeti kake pomislike.