Pojav metažanra - Keunen, Bart (Primerjalna književnost, 2007)
Namen članka je umestiti zgodovinski roman v zgodovino romana in pokazati, da so bili začetki zgodovinskega romana v 19. stoletju tudi ključni avtorji t.i. "modernizacije romana". Zgodovinski romani 19. stoletja namreč kažejo modernizacijske tendence tako na semantični kot na strukturni ravni. Opisujejo naključno naravo vsakdanjosti in temeljijo na odprti, dialoški strukturi fiktivnega sveta.
Keywords: književnost; literature; zgodovinski roman; 19.st.; moderni roman