CELIAKIJA IN LAKTOZNA INTOLERANCA CELIAC DISEASE AND LACTOSE INTOLERANCE AVTOR / AUTHOR: izr. prof. dr. Mojca Lunder, mag. farm. Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani, Aškerčeva 7, 1000 Ljubljana NASLOV ZA DOPISOVANJE / CORRESPONDENCE: mojca.lunder@ffa.uni-lj.si 1 UVOD Na prvi pogled deluje nenavadno, da določen delež populacije slabo prenaša tako razširjeni živili, kot sta pšenica in mleko, vendar je to z evolucijskega vidika razumljivo. Obe živili človek uživa šele približno 10 tisoč let, od prehoda z lovsko-nabiralniškega načina življenja na živinorejo in poljedelstvo. V kontekstu evolucije je to zelo kratko obdobje, v katerem se vrsta še ni popolnoma prilagodila na hrano in geni, ki so vzrok za različne težave, se niso popolnoma izločili iz populacije (1). Z žitaricami povezujemo trenutno tri bolezni: celiakijo, alergijo na pšenico in neceliakalno preobčutljivost na gluten ali preobčutljivost na žita. Čeprav si delijo nekatere skupne simptome, so po mehanizmu nastanka zelo različne. Mleko najpogosteje povezujemo z laktozno intoleranco pri odraslih ljudeh in z alergijami na proteine v kravjem mleku pri dojenčkih in otrocih. povzetek Celiakija in laktozna intoleranca sta povezani z žiti in mlekom, razširjenimi živili, ki jih iz evolucijskega vidika uživamo šele kratek čas, od pojava kmetijstva in živinoreje. Celiakija je kronična sistemska avtoi-munska bolezen, ki nastane pri osebah z genetsko predispozicijo, v kombinaciji z nekaterimi okolijskimi dejavniki in vnosom glutena s hrano. Uspešno in smiselno zdravljenje celiakije je odvisno od pravilne diagnoze, pred katero vnosa glutena ne smemo omejiti. Glavni način zdravljenje celiakije je brezglu-tenska dieta. Navkljub iskanju novih načinov zdravljenja in velikemu napredku pri poznavanju mehanizmov celiakije farmakoterapije v klinični praksi še ni. Laktozna intoleranca je posledica nezadostne razgradnje laktoze v prebavnem traktu, zaradi zmanjšanega delovanja laktaze. Primarna laktozna intoleranca je normalno stanje, do katerega pride pri 65-odstotkih odraslih. Pri odpravljanju prebavnih težav priporočajo zmanjšanje vnosa laktoze. Popolno izogibanje ni potrebno, saj lahko večina ljudi z laktozno intoleranco prebavi manjše količine laktoze. Na voljo so tudi mlečni izdelki brez laktoze in prehranska dopolnila z laktazo. KLJUČNE BESEDE: celiakija, gluten, brezglutenska dieta, laktozna into-leranca, laktazna persistenca abstract Celiac disease and lactose intolerance are closely related to wheat and milk, the two fundamental foods that entered human diet since the beginning of agriculture and animal husbandry ten thousand years ago. Celiac disease is chronic systemic autoimmune disorder that occurs among genetically predisposed subjects who are exposed to gluten-containing foods and other environmental factors. Correct diagnosis is essential for efficient and rational treatment and depends on non-avoidance of gluten containing foods beforehand. Despite novel treatment investigations and progress in understanding mechanisms of celiac disease, there is no pharmacotherapy in clinical practice yet. Lactose intolerance is a consequence of lactose malabsorption, due to reduced action of lactase. Primary lactose intolerance is a normal condition, present in AL >o IN E VTS N A N Z D E L a E R P 179 farm vestn 2016; 67 < o z < cc LU _I O < z n O 3 < o š! LU I z < z N O lu _I O lu cc q_ 4 sklep ALI STE VEDELI? • Večina ljudi s primarno laktozno inoleranco prenese manjše količine laktoze, zato popolno izogibanje mlečnim izdelkom ni potrebno. Uspešno in smiselno zdravljenje celiakije in laktozne intolerance je povezano z ustrezno diagnozo. Ker je glavni terapevtski pristop pri obeh stanjih restrikcija določenih živil, je pogosta samo-diagnoza, ki temelji na subjektivni oceni izboljšanja počutja po uvedbi diete. Samo-diagnozo celiakije omogočajo tudi hitri testi, ki so na voljo v lekarnah. 179 farm vestn 2016; 67 < o z < cc LU _I O < z n O 3 <