Redilne snovl in redilnai vrednost pos^meznih zivil. Včasih slišimo čenčati kakžnega modrijana, češ, oni debeluhar vživa gotovo samo stnro svinjsko meso in beli kruh, sicer bi ne bil tako okrogel (dobro rsjen), ali po gospodična N. N. lovi menda same kobilice. ker je tako suha itd. itd. Da so takšne in emake govorice br«z vsake podlage, ve vsak pameten, cosixxl«r in umna gospodinja, kajti često opažamo baš iidsprct.no, nemreč da je tisti, ki dobro zavživa trhel in suh, čruf i ^>a, ki uživa priprcsta kmečka jedila, čvTst in dobro rejen. Znano je, da telesna oblrka ni tolikc odvisna od tega, 9 kakšnimi jedili se past-.^ezen Łlovek prehra.ijuje, marveč veliko bolj od tega, kako raviita hrani^a prebavlja. Redilne snovi te^&.ali cnega živila skupaj predstavljajo redilno vre^nost dotičnega živrla. Poedino živilo more potemtakem vsebovati obilo posameznih redilnih snovi, ki pa sicer nimajo vtl:ke redibve vredirjiti za -človeka, bcdisi vsled tego, ker jih za pcehrano svojeira telesa sploh ne potrebuje, ali pa znt ¦. ker os? ineamo z manj redilnimi živilL Tudi neprebavna staničevina vpliva na delovanje čreves ugodno in sicer na ta način, da jih razširja in napolnjuje. Sar dje in zelenjava ]e izvanredno zdravo dietično živilo, ker ima rauven svoje redilne moči tudi to lastnost, da ost*žuje prebavila im pospešuje tvorbo krvi. Nemški zdravnik dr. Meinert piše, da potrebuje odrastel delaven mcški ob neprenapornem delu (kroječ, čeTl]ar, tkalec, pleskar, jermenar, pismonoša, pisar itd.) na dan povprečno 100 gramov prebavnih beljakovin, 70 do 1OO gramov tolščobe in 450 do 500 gramov ogljikovik hydratov. Odrastla ženska potrebuje 96 gramov beljakovin, 48 gramcv tolščobe in 400 gramov ogljikovih hydratov. Otrok v starosti 7 do 15 let rabi dnevno 76 gramo* beljakovin, 44 gramov tolščobe in 320 gramov ogljikovih hydratov, za otroke v starosti pcldrugega leta pa zadostuje 30 gramov beljakovin, 42 gramov tolščobe in 70 gramar ogljikovih hydratov. Katere redilne snovi vsebujejo posamezna živila i« de: solata: 2% beljakovin, 3% ogljikovih vodanov, 1% tolščobe in 93% vcde; jabolka: %% beljakovin, 12* ogljikovih vodanov, 3% redilne soli in 82% vode; slive: Yt% beljakcvin, 8% ogljikovih vodanov, 2% redilne soB in 85% vode; črešnje: %% beljakovin, 15% ogljikovih vodenov, 2% redilne soli in 78% vode; breskve: 19— 25% ogljikovih vodancv, %% redilne soli in 75% vode; gr^zdjp; *A% beljakovin, 10—20% ogljikcvih vodanov, K% redilne soli in 79% vode; sladkor (iz sladkorne pese): 95% ogljikovih vodanov in 3% vodc. Glede preostanka na odstotkih ve-lja pribiiino isto, kakcr pri živalskih živilih. Iz zgoraj navedcnega posnemamo, da vsebuje n. pr. fižol razen ogromnih množin ogljikovih hydratov pribliino to);ko beljekovin, kakor gcveje meso, a je vendar Sestkrat cenejši, ker stane 1 kg samo 15 kron, cena govcjega mem i>a je 90 kron. V vsakem slučajn je torej boijSe kirpovati ceneai fižot, pa najsi je tudi do polovice bet|akovte neprebavnih v njem. Nespametno ravna zlasti tteti, ki je vsled svoje-ga slabega gmatnega pcložaja navmsMm na cenena iivi-la ter prlr aoran k skrajni štedljivostiv ako ne vpošteva td\ okolnosti n kljub temu kupuje rajši draga živila. Da poedina jedila hitro in dobro prebavljaino, je pač potrebno, da ph doigo in dcbro žvečimo. Za jed moramo imeti vselej ipotrebni čas, kajti čim manj vzamemo časa za j©d> tem več ga bodemo potratili1 pozneje, aJco bomo bo lovali na prebavilirh. -»•• Ce pametao uporablja-mo za rvašo pre*hrano potrebna /iviia, moremo izJvateti tudi s skromnim zaskižkom dokaj lobro. Pri tem niti r>e kratimo svoje telesne mo-či, niti ne ¦Ikodujemo zdravju našega nad vse umetno ustvarjenega •rgankma.