Optimization of the die-sinking micro-EDM process for multiple performance characteristics using the Taguchi-based grey relational analysis - Kadirvel, Arumugam (Materiali in tehnologije, 2014)
Od moderne proizvodnje se pričakuje hitra izdelava kvalitetnih proizvodov z majhnimi stroški. Da bi s struženjem izdelali izdelek z želeno kvaliteto, je treba upoštevati vplive različnih parametrov, kot so hitrost odrezavanja materiala (MRR), hitrost obrabe orodja (TWR) in hrapavost površine (Ra). V tem članku je predstavljena metodologija Taguchijeve metode in sive relacijske analize za iskanje optimalnih parametrov za povečanje MRR, zmanjšanje TWR in minimalno hrapavost površine pri mikro-EDM-postopku pogrezanja orodja. Eksperimenti so bili izvršeni za pravokotno matriko L16, pri čemer je bil vsak eksperiment izvršen pri različnih razmerah voltaže razmika, kapacitivnosti, hitrostih odvzemanja in mejnih vrednostih. Dodatno je bila uporabljena analiza variance (ANOVA) za ugotovitev najpomembnejšega faktorja. Ugotovljeno je bilo, da sta kapacitivnost in voltaža razmika najpomembnejša kontrolna faktorja, ki vplivata na uspešnost procesa obdelave.
Keywords: micro-EDM; mikro-EDM; optimization; Taguchi method; optimiranje; ANOVA; Taguchijeva metoda; siva relacijska analiza; grey relational analysis