Pregledi asimptomatskih žensk v pomenopavzi - ali delamo več škode kot koristi? - Pretnar-Darovec, Alenka (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Ženske v pomenopavzi so doslej obravnavali ginekologi z vsakoletnimi pregledi. Novejša stališča priporočajo pregled na tri leta in sodelovanje medicinskih sester pri jemanju brisov materničnega vratu. Obravnava žensk v peri- in pomenopavzi ni samo odvzem PAP testa, ki se priporoča samo vsake tri leta. V kratki anketi se ženske večinoma zavzemajo zavsakoletne preglede. Zaključki. Pregled pri ginekologu ne pomeni samo odvzema cervikalnega brisa temveč je potreben holistični pristop pri obravnavižensk po menopavzi. Najidealnejša rešitev je vzpostavljanje centrov za ženske v meni oz., kjer je le možno, posvetovalnic, sicer pa priporočamo bolj pogoste preglede oz. vsaj posvete pri ginekologu, kot bi bili potrebni samo zaradi odvzema brisa.
Keywords: Cervix Neoplasms; Cost-Benefit Analysis; diagnostika; ginekologija; klimakterij; Maternični vrat, novotvorbe; Ocena uspešnosti in stroškov; Pomenopavza; Postmenopause; Prevention And Control; Vaginal Smears; Vaginalni razmazi; zdravniški pregledi