Vadba hoje na tekočem traku s pomočjo robota pri bolnikih z multiplo sklerozo, nezgodno poškodbo možganov ali Parkinsonovo boleznijo - pregled literature - Krizmanič, Tatjana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Izhodišča: Uporaba robotskih naprav lahko fizioterapevtom pomaga, da bolnikom s poškodbami ali okvarami živčevja omogočijo večjo intenzivnost vadbe gibanja. V prispevku smo želeli predstaviti pregled literature in ugotovitve študij, v katerih so raziskovalci ocenjevali učinkovitost vadbe hoje s pomočjo robota pri bolnikih z multiplo sklerozo, nezgodno poškodbo možganov in s Parkinsonovo boleznijo. Metode: Podatke smo iskali v podatkovni zbirki PubMed, ki je dostopna na svetovnem spletu. Iskali smo članke, ki so bili objavljeni od leta 1990 do 2011 in so predstavljali rezultate študij o vplivu vadbe hoje s pomočjo robota na izboljšanje sposobnosti za hojo pri odraslih bolnikih z multiplo sklerozo, nezgodno poškodbo možganov in s Parkinsonovo boleznijo. Vključili smo študije, v katerih so raziskovalci ocenjevali vpliv vadbe hoje s pomočjo robota na funkcijo hoje preiskovancev z enim od treh sistemov: Lokomat, Gait Trainer ali LokoHelp. Zaključek: Ugotovili smo, da so avtorji člankov poročali o vplivu vadbe hoje s pomočjo robota na hitrost in razdaljo prehojene poti pri bolnikih z multiplo sklerozo in s Parkinsonovo boleznijo. Statistično značilnih razlik med vadbo hoje s pomočjo robota in vadbo hoje s kombinirano uporabo različnih fizioterapevtskih pristopov niso našli. Pomanjkljivi pa so tudi dokazi o vplivu vadbe hoje s pomočjo robota na sposobnost hoje pri bolnikih po nezgodni poškodbi možganov.
Keywords: Brain injuries; hoja; multipla skleroza; Multiple sclerosis; Parkinson disease; Parkinsonova bolezen; poškodbe možganov; rehabilitacija; Robotics; robotika; vocational rehabilitation; Walking