Predpisovanje telesne aktivnosti za preprečevanje bolezni srca in ožilja - Fras, Zlatko (Zdravstveno varstvo, 2002)
Redno gibanje predstavlja pomemben varovalni dejavnik zdravja, vse pogosteje pa ga uporabljamo tudi pri zdravljenju bolezni. Prispevek podaja priporočila za predpisovanje telesne vadbe. Za prepričljive pozitivne učinke redne telesnedejavnosti na zdravje zadostuje že zmerno gibanje. Še zdravim Ijudem, pa tudi bolnikom, zato svetujemo tiste zvrsti gibanja, ki so jim najljubše, kijih najlaže vključijo v svoj vsakdanjik in ustrezajo njihovim telesnim zmogljivostim, starosti in zdravstvenemu stanju. Pred predpisom telesne dejavnosti ocenimo posameznikov zdravstveni status. Za predpisovanje primerne telesne vadbe v primarni preventivi naj velja splošno priporočilo, da je najprimernejša raznolika, redna, zmerna telesna dejavnost. Upoštevamo načelo predpisovanja uravnotežene vadbe, ki naj vsebuje okoli 50% aerobnih dejavnostiter po 25% vaj za moč oziroma vaj za gibljivost. Vsak predpis telesne vadbe naj za vsako vrsto dejavnosti vključuje določitev pogostnosti inintenzitete, posamezniku pa svetujemo tudi glede načina in hitrosti napredovanja v programu redne vadbe. Za pozitiven vpliv na privzemanje dejavnega življenjskega sloga so najprimernejši populacijsko zastavIjeni programi ukrepanja, ki vključujejo vplivanje na več dejavnikov tveganja hkrati. Izkazalo se je, da redna telesna dejavnost varuje zdravje Ijudi v vsehstarostnih skupinah. Še posebej moramo biti pozorni ob koncu odraščanja, saj prav v tem času največ Ijudi preneha s telesno dejavnostjo in prevzame sedeči življenjski slog.
Keywords: Cardiovascular diseases; Death, sudden, cardiac; Exercise; Exercise test; Exertion; Health status; Heart rate; Kardiovaskularne bolezni; Napor; Obremenitveni test; Physical endurance; Prevention and control; preventiva; Smrt nenadna, srčna; Srce, frekvenca; telesna aktivnost; Telesna vaja; Telesna vzdržljivost; Zdravstveno stanje