Illegal parcelling in Cordoba (Spain) - López-Casado, David (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2020)
Ilegalna stanovanjska gradnja je edinstven primer znotraj procesov nenačrtnega širjenja urbanih območij. Zanjo sta značilna nastanek v nasprotju z urbanističnim načrtovanjem in pomanjkanje osnovne infrastrukture. Ta pojav doslej ni bil proučen zelo poglobljeno, njegov tipološki vidik pa je bil tisti element, o katerem se je najmanj razpravljalo. Prispevek analizira ilegalno stanovanjsko gradnjo v občini Córdoba, Španija, kjer je površina tovrstne gradnje dosegla 4606,88 ha. Če to primerjamo z 2800 ha, kolikor jih zaseda konsolidirano mesto, dobimo predstavo o pomenu tega procesa. Glavni namen prispevka je potemtakem predstaviti teritorialni obseg obravnavanega pojava ter predlagati metodologijo za njegovo tipološko klasifikacijo. Raziskave kažejo, da je to vprašanje pomembno za pravilno oceno pojava in da mora biti ustrezno naslovljeno s strani relevantnih administracij.
Keywords: geografija naselij; ilegalna stanovanjska gradnja; illegal housing development; mesta; settlement geography; Spain; suburbanisation; suburbanizacija; Španija; urban geography