Uporaba Rorschachovega izvedbenega ocenjevalnega sistema (r-pas) pri bolniku z nezgodno možgansko poškodbo - Čižman Štaba, Urša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2023)
Rorschachov izvedbeni ocenjevalni sistem (v nadaljevanju R-PAS) je nov sistem za izvajanje, točkovanje in interpretacijo Rorschachovega diagnostičnega preizkusa (v nadaljevanju Ro.p.). R-PAS: (a) ponuja alternativo metodam samoporočanja, (b) zagotavlja uporabno preverjanje pri pretirani ali minimizirani predstavitvi simptomov, (c) ponuja dokaze o povezavi med implicitnimi lastnostmi in vedenjskimi nagnjenji, (d) ponuja tehnike za prilagajanje abnormalnih nizov odzivanja, (e) uporablja mednarodno veljavne referenčne podatke, ki ne precenjujejo ali zmanjšujejo prikaza patologije, (f) organizira rezultate v skladu s trdnostjo dokazov in (g) predstavlja rezultate, na katerih temeljijo interpretacije, na preprosto razumljiv način. Metode: Vključili smo 42-letnega bolnika z nezgodno možgansko poškodbo. Za oceno njegovega psihološkega stanja smo uporabili nevropsihološko diagnostiko in Ro.p. Rezultati: Obsežna nevropsihološka diagnostika je pokazala izredno nizke rezultate na področju neposrednega pomnjenja, nizek rezultat na ravni hitrosti miselnega procesiranja ter nizko povprečen rezultat izvršilnih sposobnosti. Na Ro.p se je izkazala manj ustrezna miselna predelava zaznanih informacij. Prisotni so številni zdrsi v komunikaciji, povezovanje med predmeti in situacijami je manj logično, objektom pripisuje nerealne lastnosti. Za čustvene vsebine je dovzeten, procesiranje teh vsebin in odzivanje nanje pa je labilno, bolj poudarjeno in manj kognitivno uravnavano. Zaključek: Zmožnost vpogleda v celostno delovanje posameznika, kot ga omogoča R-PAS, je ključen prispevek študije, saj smo izpostavili pomanjkljive informacije klasične nevropsihološke diagnostike, ki je omejena na posamezne kognitivne sposobnosti in obravnava posameznika kot celote. Rezultati R-PAS so nam omogočili vpogled v bolnikovo nepredvidljivo, impulzivno vedenje, reagiranje v manj poznanih, stresnih, čustveno intenzivnejših situacijah, česar nam rezultati nevropsihološke diagnostike niso pokazali.
Keywords: Brain Injuries; brain injury; case study; ocenjevanje osebnosti; personality assessment; poškodba glave; prikaz primera; rehabilitation; Rorschach Performance Assessment System; Rorschachov izvedbeni ocenjevalni sistem; R-PAS