Razveljavitev vpisa dokapitalizacije v sodni register - Šlamberger, Miha (Podjetje in delo, 2021)
Članek obravnava vprašanje ravnanja investitorja in organov delniške družbe v primeru razveljavitve vpisa povečanja osnovnega kapitala v sodni register po poteku roka, ki je v vpisnici določen kot skrajni rok veljavnosti vpisnikove ponudbe. V konkretnem primeru se je postavilo vprašanje, ali je mogoče kljub napotku sodišča pomanjkljivosti predloga za vpis povečanja osnovnega kapitala odpraviti v sklopu vloženega predloga za vpis v sodni register ali je treba vložiti nov predlog s popolnimi listinskimi prilogami. Ravnanje slovenskega in nemškega sodišča je v zvezi s tem različno.
Keywords: capital increase; nastop razveznega pogoja; occurrence of resolving condition; povečanje osnovnega kapitala; subscription agreement; subscription share certificate; vpisna pogodba; vpisnica