Characterization of an Cu-Cr-Zr alloy synthesized with the powder-metallurgy technique - Ipek, Mediha (Materiali in tehnologije, 2013)
Zlitina Cu- 1,5 % Cr- 0,5 % Zr je bila izdelana po metodi prašne metalurgije (PM). Prahovi Cu-Cr-Zr so bili enoosno stisnjeni s 390 MPa in 2 h sintrani na temperaturi 1000 °C. Potem so bili vzorci vzeti iz peči in stisnjeni z 850 MPa. Sintrani vzorci so bili raztopno žarjeni 15 min na temperaturi 1000 °C in ohlajeni v vodi. Nato so bili deformirani za 20 % pri sobni temperaturi in starani (2, 4, 6 in 8) h na temperaturi 470 °C. Preiskava s SEM je odkrila, da imajo delci Cr in Zr omejeno topnost v Cu in da so enakomerno razporejeni v osnovi iz bakra. Rentgenska analiza (XRD) je pokazala, da ima vsak vzorec (sintran in različno dolgo staran na 470 °C) enake faze: baker in sledove Crspodaj{2}Ospodaj3. Relativna gostota sintranega in stisnjenega vzorca je s hladno deformacijo narasla iz 92 % na 96 %. Mikrotrdota vzorcev je bila v območju od 77 HV za raztopno žarjen in v vodi ohlajen vzorec ter do 116 HV za staran vzorec. Električna prevodnost sintranega in stisnjenega vzorca je bila 76 % IACS in je narasla na 87 % IACS pri vzorcu, staranem 8 h.
Keywords: bakrove zlitine; prahovi; prašna metalurgija; sintranje; utrjevanje s staranjem; električna prevodnost; trdota