Zaratii rtlikt nnožiBt sladk«rja so vin* ¦•*na, »«kaitra pa S« vedno sladka, ker iz razliiaik T*BokoT sladkor ai g« poijolnoma pokiptl. P©Hlt«R«a Kjmu jM, da st vina in sadni mošt navzlic pretalca^Ju S« T»ino ne uftistijo. Izmed glavnih vzrokov j« liran«»j» rina ali mošta v premrzlih i>rostorih ali klstoh, kod«w sploli ne more pokipeti ali se pa pretvarjaaj« t alkohol vrši le polagoma; sladkor se v premrzltm pr^storu pretvarja v ležko kit;eci sluzni siiulkor. Tak-> vino je treba s)>raviti v prostor, ki ima najmanj 14 stopinj do 116 stopinj C topline, kjer bo sladkor laže pokifel in vino se bo potem učistilo. Mogoče t*Si, da v moštu ni sedaj ve6 dtovolj mofiiiih kv;>snih gliv — zato ,)riporo6amo, da se doda moštu samo6is;e kvasne glive, ki jih razpošilja deželno kmetijsko-ke*nijsko iireskuše\ ališee v Ljubljani. Ce kvasne glive v moštu ne dobe dovolj dušika, iim pognojimo in siu»r s tem, da jim damo v mošt na vsaikih 100 litrov 10 gra- mov salmijaka, ki je dušičnato umetno gnojilo. Ce je F>a mošt liitro in j>ravilno pobipel, pa se vendar le "« učisii, je lahko, da to {,-ovzroea prevehko, ia>io?ina sluznatih bel.akovin in pomanjkanje čresloviite v moštu- Creslovina zakrkne sluznate beljakovine, ki se vsede.fo na dno in mošt se učisti. Creslovina se mofi*u ^°^a v obliki tanina, ki se jo dobi v lekanii. Nnta»6en pouk, kako se vino čisti, vsebuj« wGo- spodarjsko navodilo" štev, 20. ,,Ciš5enje in pree»}anje v'na " ^'Poraba samočistih drož je popisana v naTodilu 9 ,,Ciste rtrože in njih ratok v kletarstvvi." 0 vinu, ki počrneva ali porjavi, dobimo pouk, kako žnjim ravnati, v navodilu št. 1. ,,Zakaj vino črni, kai je temu vzrok in kako se temu odpomor«." T» in še ve6 drugili spisov o ravnanju z vinom i'i sadjevcem ima v zalogi c. kr. kTanjskiv Kmetiiska družba v Ljubl.ja.ni. Kniiga ,«"Sasdno vino ali sadjev«c" pa se dobi v Kaioiiški Bpkvami v 'Ljuttjaui. Cena 2 K 40 v - kom. Kajti iz stavljenih vprafianj ni vedno mogoSe za- slediti pravega ^roka pokvarjenosti vina ali mošta, Kako zdravimo motno in pokvarjeno vino in sadjevec. (Po ,,Kmetovalcu.") FT«rninri i- ¦¦ ¦ r.rf:.-;-.¦>.v,,;.- ¦¦¦;-•• -»¦'».'»--¦*¦•..••.» -"_ -a..-mS Dnevno nam prihajajo vprašanja, kako je ravnati z \inom in ^adjevcem, ki se letos nenavadno dolpo ne ufiisti ali ostaja še vedno sladak ter nofie poIripeti ali poSrni in porjavi. Zaradi tega hof>emo tukaj le nakratko pojasniti, kako se ravna s takimi vini, v glavnem pa opozoriti na tista gospodarskfl na' vodila in na tiste knjige, iz katerih m lahkn vsak nafanfino j»ou5i o ravnanju z vinskira in sadnim pridel- ampak to zamore samo posestnik pcArvarjenega vina, ki na podstavi njemu natanCno poznanih okoliščin iz spodaj navedenih spisov laliko pride na pravi vzrok pogreška in dolofii tudi način zdravljenia. Grozdje je-v minnlem. izredno suhem in vro^em letu rlozorelo prav dobro in si pridobUo tnnogo sladkorja, kar }e zelo \igoidb)o vplivalp na dobroto in stto lansiaga pri'delka. Ravmo taJto je s sadjtvcfim.