Gender differences in child/adolescent personality traits - Zupančič, Maja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2008)
V raziskavi smo primerjali razlike med spoloma, kot se odražajo skozi starševo zaznavo izraznosti osebnostnih potez pri različno starih skupinah slovenskih in ruskih otrok/mladostnikov. Vzorce razlik med spoloma v zgodnjem mladostništvu smo preučevali tudi z dvema metodama, s starševo oceno osebnosti njihovih otrok in s samooceno mladostnikov. Z Vprašalnikom medosebnih razlik med otroki (Halverson idr., 2003) smo zbrali podatke o velikih vzorcih ciljnih posameznikov (starih od 2 do 15 let) v Sloveniji in Rusiji. Razlike med spoloma so bile majhne in podobne v obeh deželah. Vzorci teh razlik, ugotovljeni z isto metodo pridobivanja podatkov, so bili bolj podobni med deželama kot vzorci razlik, ki so v posamezni deželi temeljili na podatkih, zbranih z različnima metodama. Slovenski in ruski starši so na splošno hčerkam pripisali nekoliko višjo raven usmerjenosti k dosežku, ugodljivosti, obzirnosti in organiziranosti kot fantom, ki so jih ocenili kot nekoliko bolj dejavne, nasprotovalne in odkrenljive. Na ravni robustnih osebnostnih potez pa so dekleta opisali kot bolj vestna in sprejemljiva v primerjavi s fanti, zlasti od obdobja srednjega otroštva dalje. Mladostnice so se v obeh deželah ocenile značilno višje glede obzirnosti in pozitivnega čustvovanja v primerjavi z mladostniki, medtem ko so prve le v Sloveniji poročale o značilno višji ravni sprejemljivosti kot fanti. Razlike med spoloma so se pokazale že v starševih ocenah najmlajše skupine otrok, vendar se niso sistematično povečevale s starostjo ciljnih posameznikov.
Keywords: osebnost; personality; razlike med spoloma; mladostniki; otroci; child; medkulturne razlike