People's Republic of China's Belt and Road Initiative - Fister, Silvija (Annales. Series historia et sociologia, 2021)
Najbolj vidna in vseobsegajoča pobuda ekonomske in gospodarske diplomacije Ljudske republike Kitajske (LRK), pobuda Pas in pot, je po besedah uradnih predstavnikov LRK-ja vizionarski, izviren, nepolitičen in dobrohoten načrt za vzpostavitev ekonomske in družbene harmonije doma in po svetu. Slednjo naj bi dosegli z vse večjo "povezljivostjo", ki bi jo omogočila izvedba številnih infrastrukturnih projektov v več kot 65 državah azijskega, evropskega in afriškega kontinenta. Kljub temu številni akademiki, novinarji in politiki v svojih analizah in ocenah ugotavljajo, da je pobuda Pas in pot predvsem grožnja. V naši analizi ponujamo alternativno problematizacijo te pobude in kritičen pogled nanjo s pomočjo ontoloških izhodišč teorije diskurza, kot sta jih razvila Ernesto Laclau in Chantal Mouffe ter operacionalizirala dva izmed najbolj vidnih predstavnikov t. i. esseške šole analize diskurza, Jason Glynos in David Howarth. Pristop slednjih, poimenovan "logika kritične razlage", nam omogoča, da presežemo omenjene poenostavljene in reduktivne opredelitve pobude Pas in pot v LRK-ju in izven njega ter ponudimo kritično razlago njene politične pojavitve, transformacije in ohranjanja. Cilj članka je torej pridobitev bolj kompleksnih uvidov v te, doslej najbolj ambiciozne načrte LRK-ja, ter kontekstualizacija naših dognanj v sklopu kitajske in "postevrocentrične" mednarodne politične in družbene teorije.
Keywords: Critical discourse analysis; Diplomacija; Diplomacy; Discourse theory; ekonomski razvoj; International economic relations; Kitajska; Kritična analiza diskurza; Mednarodni gospodarski odnosi; mednarodni odnosi; notranja politika; Pobuda Pas in pot; Teorija diskurza; zunanja politika