Stran 97. Kmetijstvo. Kako se napravlja mrzlo tekoča cepilna smola. V hosti se nabere smrekove smole, borova ni za to. Nabrana smola se potem v kaki posodi, najboljši v kaki kozi ali pa železni ponvi raztopi. To delo kaže delati zunaj hiše na prostem in ne pri plamenu, ampak le nad žerjavko. To zaradi velike nevarnosti ognja. Raztopljena smola, precedi oziroma pretlači ali pretisne se skozi redko tkanino, neki močni tul. S penjenco ali kakim cedilom, že celo kovinastim, ne kaže to delati, ker se smola koj strdi. Najboljši gre precejanje raztopljene smole skozi tul tako-le iz pod rok. Tul razgrne se kakor kaka ruta čez kako posodo, najboljši glinasto skledo ali kozo, katero se je pa že prej natanko stehtalo. V središče tula zlije se raztopljena smola. Dve strani tula vrže se čez smolo tako, da je popolnoma pokrita. Na to se vzame jeden konec tula v desno, drugi v levo roko in ovija se obadva v nasproti smeri v podobi vijaka dru-zega proti druzemu. Ko je smola precejena, stehta se je natanko, in ko je stehtana, postavi se posoda zopet nad žerjavko, da se smola vnovič raztopi. Ko se je to zgodilo, doliva se jej prav počasi med vednim mešanjem toliko špirita, da pride množina smole proti množini špirita v razmerje 80: 20. Konečno doda se tako s špiritom pomešani smoli še nekoliko, to je par žlic loja ali pa lanenega olja, in mrzlo tekoča cepilna smola je gotova. Napraviti se mora pa tako narejena smola v kosi-tarsko škatlico, prevideno s pokrovcem, v katerem se nahaja luknica za čopič ali pa palčko, s katero se potem smola na rane požlahtnitev nanaša, to je namazuje. Ako bi vsled mrzlega vremena smola pretrda postala, tako, da bi se ne dalo i njo zamazati, prilije se jej nekoliko špirita, ter se je dobro premeša. Preredka ne sme smola nikoli biti, ker sicer zaleže rada, mezi cepiče in podloge, in požlahtnitev se ne sponese. Najboljše je, ako je cepilna smola le toliko tekoča, kakor na pol strdjeni med ne pa še bolj. Vedno je pa boljša to je priporočljivejša pre-gosto tekoča, kakor pa preredko tekoča. Razun mrzlo tekoče imamo tudi gorko tekočo cepilno smolo. No, ta pa ni nikakor tako priporočljiva kakor mrzlo tekoča, za to molčimo o njej.