Zanesljivost dveh v slovenski jezik prevedenih vprašalnikov o bolečini v križu - Hlebš, Sonja (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Osnovno merilo klinične uporabnosti vprašalnikov pri ocenjevanju nezmožnosti bolnikov z bolečino v križu (BVK) je zanesljivost Ocenjevanje z zanesljivimi merilnimi inštrumenti v fizioterapiji je nujno za ovrednotenje učinkovitosti fizioterapevtskih postopkov. Uporaba tujih vprašalnikov, prevedenih v materni jezik, lahko vpliva na njihovo zanesljivost. Namen raziskave je bil ugotoviti zanesljivosti in notranjo skladnost dveh v slovenski jezik prevedenih vprašalnikov o bolečini v križu: Modificiran Roland-Morrisov vprašalnik (MRMV) in Vprašalnik prepričanja o izogibanju zaradi strahu (VPIS), ki smo ga po priporočilih iz literature razdelili na Vprašalnik o izogibanju zaradi strahu pri telesnih aktivnostih (VPISTA) ter Vprašalnik o izogibanju zaradi strahu pri delu (VPISD). Metode. Testiranje in ponovno testiranje vprašalnikov je potekalo s 3 do 4-dnevnim presledkom. Sodelovalo je 28 bolnikov z BVK (16 žensk in 12 moških), povprečna starost je bila 46,3 7,3 leta, vsi preiskovanci so bili v postopku fizioterapevtske obravnave. Za izračun zanesljivosti pri prvem in ponovnem testiranju so bili uporabljeni ICC, Pearsonov (r) in Spearmanov (p) korelacijski koeficienti, za izračun notranje skladnosti pa koeficient Cronbach alfa. Stopnja statistične značilnosti je bila določena s p = 0,89; r >= 0,90, p >= 0,87) in statistično značilna (p < 0,01). Vrednosti koeficientov alfa za notranjo skladnost so znašale 0,58 do 0,86 pri prvem in 0,68 do 0,89 na ponovnem testiranju. Zaključki. Zanesljivost slovenske različice vprašalnikov MRMV in VPIS je bila dobra in primerljiva z izsledki raziskav v tujini. Oba vprašalnika bi bila primerna za uporabo v slovenskem okolju.
Keywords: ankete; bolečina; delovna sposobnost; Delovna sposobnost, ocenjevanje; Disability Evaluation; Fizikalna terapija; fizioterapija; hrbtenica; križ; Križ, bolečina; Low Back Pain; Občutljivost in specifičnost; ocenjevanje; Physical Therapy; physiotherapy; Questionnaires; Rehabilitation; Sensitivity And Specificity; zanesljivost