Impact of casting speed on the temperature field of continuously cast steel billets - Klimes, Lubomir (Materiali in tehnologije, 2013)
Pri kontinuirnem ulivanju je hitrost ulivanja eden od odločilnih parametrov, ki vplivajo na celoten proces proizvodnje jekla in na storilnost. Iz fizikalnega vidika hitrost ulivanja vpliva na nastanek temperaturnega polja vzdolž jeklene gredice, kot na primer na temperaturo robov in površine ulitega bloka, kot tudi na strjevanje jekla, kot na primer debelina strjene skorje, krivulje izosolidusa in izolikvidusa, metalurška dolžina in širina kašastega področja. Da bi dosegli želeno strukturo jekla, temperaturno področje v določenih položajih (npr. zaradi ravnanja) in da bi zmanjšali nastanek poškodb, je zelo pomembno, da smo pozorni na pravilno določitev hitrosti ulivanja. Namen prispevka je raziskati vpliv hitrosti ulivanja na oblikovanje temperaturnega polja pri kontinuirno ulitih gredicah in na že navedene parametre. Za analize so bila uporabljena tri različna jekla z različnimi kemijskimi sestavami in originalen numerični model prehodnega temperaturnega polja gredic v Železarni Podbrezova na Slovaškem. Rezultati potrjujejo pomemben vpliv hitrosti ulivanja na nastanek temperaturnega polja in s tem povezanih parametrov. Ugotovitve se lahko uporabijo na primer za določitev hitrosti ulivanja in za postavitev livne naprave.
Keywords: kontinuirno ulivanje; continuous casting; hitrost ulivanja; casting speed; solidification; strjevanje; temperature field; temperaturno polje