Stabilnost antenskega stebra ob upoštevanju hkratnega delovanja lastne teže in zunanje obremenitve - Saucha, Juraj (Strojniški vestnik, 2001)
Prispevek obravnava določitev elastične stabilnosti antenskega stebra ob hkratnem delovanju lastne teže in zunanje vzdolžne tlačne obremenitve. Določitev kritične kombinacije lastne teže stolpa in vzdolžne tlačne sile temelji na rešitvi vodilne diferencialne enačbe stebra v obliki Maclaurinove vrste s hitro konvergenco zaradi uporabljene zamenjave. Dobljeni rezultati s kakovostjo natančne rešitve vodilne diferencialne enačbe so primerni za oceno natančnosti približne rešitve znotraj dveh odstotkov.
Keywords: stebri antenski; stabilnost; obremenitve kritične; enačbe diferencialne; nosilne konstrukcije; konstruiranje; antene; diferencialne enačbe