Dušikov oksid II: biološki učinki in učinkovine, ki sproščajo NO - Mravljak, Janez (Farmacevtski vestnik, 2005)
Dušikov oksid, kot ključni prenašalec v številnih fizioloških in patofizioloških procesih, izraža večino bioloških učinkov preko aktivacije topne gvanilat ciklaze. Pri posameznih obolenjih je terapevtsko ugodno bodisi povečanje njegove koncentracije, ali pa zaviranje njegove prekomerne tvorbe. Poleg organskih nitratov, ki so v terapiji že vrsto let, preizkušajo nove NO-donorje z drugačnim mehanizmom sproščanja in učinki tudi na druge tarčne efektorske sisteme in tkiva.
Keywords: biokemija; dušikov oksid