Public and/or private? remedies against the different decisions on social care services in Hungary - Hoffman, István (Central European Public Administration Review, 2024)
Namen: Prispevek obravnava večplastni sistem pravnih sredstev na področju socialnega varstva na Madžarskem. Najprej analizira javnopravna pravna sredstva, povezana z obveznostjo zagotavljanja javnih storitev, zlasti pravna sredstva zoper normativne instrumente za zagotavljanje javnih storitev (npr. odloki o pristojbinah in standardih storitev) in opustitev dolžnosti javnih organov, ki so dolžni zagotavljati te storitve, nato pa se posveti pravnim sredstvom zoper odločitve in opustitev dolžnosti izvajalcev teh storitev. Zasnova in pristop: Madžarska zakonodaja storitve socialnega varstva razlaga kot zasebnopravna razmerja z deloma javnopravno ureditvijo. Javnopravno pravno sredstvo zoper odločitve izvajalcev storitev so pritožbe, ki jih urejajo področni (javnopravni) predpisi. Raziskava proučuje sistem pravnih sredstev z uporabo metod pravne študije, ki temeljijo na dogmatični analizi, in vključuje analizo sodne prakse, in sicer odločitev madžarskih sodišč o pomembnejših javnopravnih pravnih sredstvih. Ugotovitve: Na podlagi dogmatične in empirične analize študija razkriva, da madžarska sodna praksa javnopravna pravna sredstva, zlasti pritožbe, razlaga različno. Po spremembi pravne ureditve se je razlaga premaknila v smeri pristopa, ki temelji na civilnem pravu, ostajajo pa določene napetosti, zlasti v primerih opustitve. Praktične posledice: Članek predlaga zakonodajno rešitev za ublažitev teh napetosti in priporoča, da se odločitve glede storitev socialnega varstva formalizirajo kot javnopravne. Izvirnost: Prispevek temelji na dogmatični analizi sistema pravnih sredstev na področju socialnega varstva in kot novost ponuja poglobljeno analizo madžarske sodne prakse na tem področju.
Keywords: administrative law; Hungary; javno pravo; litigation; Madžarska; pravna sredstva; private law; public law; remedies; social care services; sodni postopek; storitve socialnega varstva; upravno pravo; zasebno pravo