Delo nujne medicinske službe Zdravstvenega doma Jesenice v letih 1999-2000 - Kersnik, Janko (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Prispevek analizira odzivni čas službe nujne medicinske pomoči ZD Jesenice. Multivariatna analiza kaže, da je odzivni čas odvisen od oddaljenosti dogodka, prisotnosti vzporednih primerov, letnega časa in vzroka dogodka, zaradi katerega je aktivirana ekipa nujne medicinske pomoči. Zaključki. Pri uporabi odzivnega časa kot merila pri ocenjevanju kakovosti dela službe nujne medicinske pomoči je zato nujno evidentirati tudi oddaljenost, ker bistveno vpliva na odzivni čas. Da bi zagotovili ustrezen odzivni čas, je velikega pomena obdržati razmestitev služb nujne medicinske pomoči, ki niso prostorsko pretirano oddaljene od krajev, kjer je pričakovati nujne dogodke.
Keywords: Časovni faktorji; Emergency medical services; Enote nujne medicinske pomoči; Jesenice; nujna medicinska pomoč; Organization and administration; Primarno zdravstveno varstvo; Primary health care; Regresija analiza; Regression analysis; Statistics and numerical data; Time factors