A comparative corpus-based content analysis of head of government addresses in response to the covid-19 pandemic - Moritoki Škof, Nagisa (Acta linguistica asiatica, 2021)
Nagovori voditeljev vlad odražajo njihova stališča in mnenja. Ta članek predstavlja kvantitativno vsebinsko analizo javnih nagovorov voditeljev vlad petih držav, in sicer Japonske, ZDA, Nove Zelandije, Nemčije in Slovenije, ki so bili izvedeni kot odziv na novi koronavirus (Covid-19). Za prepoznavanje vsebinskih posebnosti teh nagovorov smo uporabili analizo frekvence besed in hierarhično analizo gruč. Primerjalna analiza nagovorov v povezav iz novim koronavirusom nam omogoča, da ugotovimo, kako ti nagovori odražajo perspektivo govorcev in politično usmeritev govorcev ter kaj so govorci poskušali sporočiti javnosti.
Keywords: analiza hierarhičnih razmerij; analiza karakterističnih besed; analysis of characteristic words; content analysis; head of government; hierarchical cluster analysis; javni nagovor; political rhetoric; politično komuniciranje; public address