A company's readiness for concurrent product and process development - Žargi, Urban (Strojniški vestnik, 2009)
Pri vstopu na svetovni trg se slovenska podjetja srečujejo z več težavami, med katerimi prvo mesto pripada predolgim časom osvajanja izdelka, kar je nesprejemljivo za kupce. Da bi lahko rešili ta problem bodo morala podjetja čim preje preiti iz sekvenčnega na sočasno osvajanje izdelkov. V članku so prikazana strateška ravnanja pri sočasnem osvajanju izdelka, to je paralelnost, standardizacija in integracija procesov osvajanja izdelka. Nadalje so prikazane spremembe, ki jih zahteva prehod iz sekvenčnega na sočasno osvajanje izdelka in to v organizaciji procesov, organizaciji dela, podatkovni tehniki in pripravi dokumentacije o izdelku. Članek se zaključuje s primerom analize izpolnjevanja osnovnih pogojev podjetja, ki je razvojni dobavitelj komponent za avtomobilsko industrijo, za prehod na sočasno osvajanje izdelkov (obvladovanje in motivacija za timsko delo, dovzetnost timov za možne bolezni timskega dela) in predlogom aktivnosti, ki jih bo potrebno v podjetju izvesti pred dejanskim prehodom na sočasno osvajanje izdelkov.
Keywords: proizvodnja; organizacija proizvodnje; razvoj izdelkov; timsko delo