Sprememba tržnih cen kot spremenjene okoliščine - Kovač, Mitja (Pravni letopis, 2022)
Številni pravniki so bili v zadnjih štirih letih pri vsakodnevnem sklepanju pogodb izpostavljeni izjemnim negotovostim in tveganjem. Negotovi izidi brexita, vojne v Ukrajini in pandemije covid-19 ter iz njih izhajajoče tržna nestabilnost in nepričakovane spremembe tržnih cen ter razprava o ustrezni uporabi doktrine o razvezi ali spremembi pogodbe zaradi spremenjenih okoliščin spadajo med najzahtevnejša vprašanja sodobne pravne znanosti in pogodbenega prava. Ta članek prispeva k obsežni znanstveni razpravi o tem, ali se spremembe tržnih cen, ki so nastale kot posledica pandemije covid-19 in vojne v Ukrajini, lahko štejejo za spremenjene okoliščine. Ta prispevek povzema in sistematizira dosedanjo pravno-ekonomsko in behavioristično literaturo s področja spremenjenih okoliščin in z dodajanjem nekaterih novih pogledov podaja priporočila, komentarje in predloge slovenskemu zakonodajalcu, pravnikom ter še posebej pravno-ekonomski znanosti. Poleg tega prispevek dodaja konceptualni okvir za izboljšano pravno intervencijo v primeru spremenjenih okoliščin, ko mora sodišče odločiti, ali se določen dogodek opredeli kot spremenjena okoliščina in ali se naj zaradi tega pogodba razveže, spremeni ali preprosto uveljavi.
Keywords: pandemije; pogodbe; pogodbeno pravo; spremenjene okoliščine; tržne cene; vojna