From conic to cylindrical map projections - Lapaine, Miljenko (Geodetski vestnik, 2023)
V knjigah in učbenikih o kartografskih projekcijah se cilindrične, konusne in azimutne projekcije običajno obravnavajo ločeno. Včasih se omenja, da je mogoče cilindrične in azimutne projekcije interpretirati kot robne primere konusnih, vendar je to redko dokazano. Cilj tega članka je natančno in sistematično pokazati, kako na splošno pristopiti k reševanju problema prehoda iz konusne v ustrezno cilindrično projekcijo. Članek opozarja, kako je J. H. Lambert že leta 1772 dokazal, da je konformna cilindrična projekcija ustvarjena iz konformne konusne projekcije. Na podlagi te zamisli je prikazano, kako je mogoče iz pokončnih konusnih izpeljati ne le konformne, temveč tudi ekvivalentne (enakoploščinske) in ekvidistantne (enakodolžinske) cilindrične kartografske projekcije. Čeprav se zdi, da prispevek obravnava precej dobro znano in intuitivno lastnost konusnih projekcij, bo tudi pokazal, da prehod iz konusne v ustrezno cilindrično projekcijo ni vedno mogoč
Keywords: cilindrična projekcija; conic projection; cylindrical projection; kartografska projekcija; konusna projekcija; map projection