The "Negro" in John Steinbeck's Of Mice and Men - Trupej, Janko (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Pričujoči članek obravnava prevajanje rasnih elementov v slovenskih prevodih Steinbeckovega romana in drame Of Mice and Men. S pomočjo temeljnih konceptov primerjalnega in opisnega modela Kitty van Leuven-Zwart za analizo književnih prevodov (1989, 1990) obravnavamo tako strategije za prevajanje poimenovanj za Afroameričane kot tudi strategije za prevajanje diskurza edine afroameriške pripovedne osebe v Of Mice and Men. Po mikrostrukturni analizi ugotavljamo učinke premikov na percepcijo tega literarnega dela in na njegovo recepcijo v Sloveniji. Čeprav smo premike ugotovili tako v prevodu iz socialističnega obdobja kot tudi v prevodih iz postsocialističnega obdobja, so v prvem prevodu romana iz leta 1952 na makrostrukturo besedila vplivali v večji meri kot v modernih prevodih romana in drame iz leta 2007. Ker so se prevajalske strategije bistveno razlikovale, obravnavamo tudi potencialne razloge za razlike, pri čemer upoštevamo relevantne zgodovinske in socio-politične dejavnike.
Keywords: premiki; prevajanje; rasizem; Steinbeck, John: Of Mice and Men; translation