Model predora in simulacija prezračevanja v primeru požara - Modic, Jurij (Strojniški vestnik, 2003)
Uničujoči pozari v nekaterih predorih od leta 1999 naprej, ter vrsta hudih nesreč v nekaterih predorih poleti leta 2000 spodbujajo resne pogovore in predloge o potrebni povečani varnosti v predorih. Če v predoru izbruhne požar in se pri tem pojavi pomanjkanje svezega zraka, nastajajo velike količine dima, ki onemogočajo vidljivost in možnost gibanja z vozili in okrog njih. Nastaja močan tok dimnih plinov, ki se pomika v vseh smereh. Če je hitrost zračnega toka majhna, se dim dalj časa zadrzi pod stropom v obliki plasti, s tem omogoča umik udelezencev v prometu po vnaprej določenih poteh. Prispevek prikazuje model predora in rezultate računalniske simulacije hitrosti in temperature zraka ter površinske temperature sten v primeru požara. Simulacija zajema stanje pred vključitvijo prezračevalnega sistema in prikazuje tudi nadaljevanje pozara in vključevanje prezračevalnega sistema.
Keywords: predori cestni; požari; prezračevanje; simuliranje; predori; simulacija