Leveraging IoT technologies for smart hive management and sustainable beekeeping - Stojanova, Simona (Elektrotehniški vestnik, 2025)
Natančno čebelarstvo (PB) vključuje digitalna orodja v čebelarstvo za optimizacijo upravljanja panjev, izboljšanje produktivnosti in krepitev trajnosti. Ta študija raziskuje uvedbo tehnologij Interneta stvari (IoT) v čebelarstvo ter predstavlja študijo primera v okviru projekta Horizon Europe CODECS. Študija primera se nanaša na čebelarja, ki upravlja čebelnjake na oddaljenih lokacijah, kar poudarja potrebo po sistemih za daljinsko spremljanje. Ključne tehnološke rešitve vključujejo avtomatizirane IoT-podprte tehtnice za panje, refraktometre za merjenje vsebnosti vlage v medu ter konduktometre za oceno ogljikovega dioksida zaradi nepotrebnih potovanj. Rezultati kažejo, da digitalno spremljanje izboljšuje sprejemanje odločitev, zmanjšuje izgube čebeljih kolonij ter podpira podatkovno usmerjen pristop k čebelarstvu, s čimer spodbuja trajnostne kmetijske prakse.
Keywords: apiculture; apikultura; beekeeping; čebelarstvo; digitalisation; digitalizacija; IoT sensors; precision agriculture (PA); precizno kmetijstvo; senzorji interneta stvari; sustainability; trajnost