Zunanja kontrola kakovosti pregledovanja BMV v okviru programa ZORA, petletne izkušnje - Pogačnik, Ana (Zbornik - Izobraževalni dan programa ZORA 4, 2013)
S citološkim pregledom brisa materničnega vratu (BMV, test PAP) uspešno odkrivamo predrakave spremembe na ploščatem epiteliju materničnega vratu, vendar je ocenjevanje BMV v veliki meri subjektivno in interpretacija ni vedno enostavna. Ker občutljivost testa ni 100 %, lahko ženske kljub rednim preventivnim BMV zbolijo za rakom materničnega vratu (RMV). Zato je kontrola kakovosti pregledovanja BMV in analiza postopkov glede na citološki izvid sestavni del vsakega presejalnega programa. Strokovni svet Onkološkega inštituta Ljubljana je v skladu s Pravilnikom za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstba na primarni ravni imenoval strokovno komisijo in jo zadolžil, da ponovno pregleda in oceni brise materničnega vratu bolnic, ki so zbolele za RMV in ugotovi, ali so bili BMV pravilno ocenjeni. V pripsvku so predstavljeni rezultati revizije BMV in ugotovitve komisije.
Keywords: brisi; diagnostika; kontrola kakovosti; maternični vrat; novotvorbe; predrakave spremembe; test PAP