Synthesis, characterization, crystal structures and fungicidal activity of some copper(II) carboxylates with 3-hydroxypyridine - Golobič, Amalija (Acta chimica slovenica, 2006)
Uporabljene so bile različne sintezne poti za pripravo petih bakrovih(II) karboksilatov z 3-hidroksipiridinom. Sintetizirana sta bila monomerni in dimerni kompleks bakrovega(II) acetata, Cu(O2CCH3)2(3-pyOH)2, 1, in Cu2(O2CCH3)4(3-pyOH)2, 2. Pripravljene so bile tudi spojine CuII z dvodimenzionalnimi kovalentnimi povezavami s splosno formulo Cu(O2CR)2(3-pyOH)2n, in naslednjimi karboksilati: benzoatom (R=C6H5)), 3, heksanoatom (R=CH3(CH2)4), 4 in heptanoatom (R=CH3(CH2)5), 5. Kristalne strukture vseh petih spojin so bile določene z rentgensko strukturno analizo. Spojine so bile testirane za fungicidno aktivnost dveh vrst gliv: Trametes versicolor in Antrodia vaillantii. Spojine 3, 4 in 5 s koncentracijo 5 10-3 mol L-1, 1 10-3 mol L-1 in 5 10-4 mol L-1 so povzroeile popoln zastoj rasti glive Antrodia vaillantii. V primeru glive Trametes versicolor pa je bil opažen za iste tri spojine popoln zastoj rasti samo pri najvišji testirani koncentraciji.
Keywords: anorganska kemija; baker; karakterizacija; karboksilati; koordinacijske spojine; kristalna struktura; piridini; rentgenska strukturna analiza; sinteza; strukturna kemija