Endofitne glive v biotičnem varstvu rastlin pred škodljivimi organizmi in njihov posreden vpliv na rastline - Žigon, Primož (Acta agriculturae Slovenica, 2021)
Uporaba entomopatogenih gliv predstavlja enega temeljnih ukrepov nekemičnega varstva rastlin pred škodljivci. Poleg patogenosti za členonožce imajo te glive tudi druge lastnosti, zaradi katerih so širše uporabne v biotičnem varstvu rastlin. V rastlinah živijo kot endofiti in lahko delujejo zaviralno tudi na različne povzročitelje rastlinskih bolezni. Naseljujejo rizosfero številnih rastlin v naravnih in kmetijskih ekosistemih ter delujejo spodbujevalno na njihovo rast in razvoj. Te v zadnjem času dognane ekološke funkcije še niso podrobneje raziskane, vendar kljub temu nakazujejo na širši potencial uporabe entomopatogenih endofitnih gliv pri pridelavi rastlin, ne le kot sredstev za biotično zatiranje škodljivcev, pač pa tudi kot mikofungicidov in sredstev za krepitev rasti in razvoja (biostimulantov). Za umestitev uporabe entomopatogenih endofitnih gliv v vsakdanjo kmetijsko prakso je potrebno pri razvoju komercialnih pripravkov upoštevati praktičnost uporabe in preučiti tehnike nanosa entomopatogenih endofitnih gliv, ki omogočajo uspešno kolonizacijo rastlin.
Keywords: Beauveria; bioinsekticidi; biotično varstvo rastlin; endofiti; entomopatogene glive; koristni organizmi; Metarhizium