Preparation and application of polymer inclusion membranes (PIMs) including alamine 336 for the extraction of metals from an aqueous solution - Yildiz, Yasemin (Materiali in tehnologije, 2014)
Membrane, ki vsebujejo polimere (PIM), so zanimive za ločenje kovin iz vodnih raztopin. Prikazana je študija uporabe Alamina 336 kot nosilca ionov v PIM. Preiskovano je bilo ločenje bakra (II), kobalta (II), niklja (II) in kadmija (II) iz vodnih raztopin z membrano s polimeri. PIM je bila izdelana z ulivanjem raztopine z nosilcem (ekstraktantom), z mehčalcem in osnovo iz polimera, kot je celuloza-tri-acetat (CTA) ali polivinil klorid (PVC), da je nastala tanka, gibljiva plast. Razloženih je več pomembnih transportnih parametrov, kot so delež mehčalca, vrsta raztopine za snemanje, debelina membrane, pH kisline v donorski fazi in koncentracija baze v aceptorski fazi. Izvršene so bile preiskave z AFM, FT-IR in SEM, da bi dobili podatke o sestavi membrane.
Keywords: polimeri; polymers; membrane; membranes; plasticizers; mehčalci