Družine v vrtincu poznomodernih družbenih sprememb - Švab, Alenka (Sodobni vojaški izzivi, 2020)
V članku so obravnavane značilnosti družinskega življenja v kontekstu poznomodernih družbenih sprememb in predstavljeni različni izzivi, s katerimi se družine srečujejo v vsakdanjem življenju (delitev družinskega dela, usklajevanje družine in dela idr.). Predstavljena so vprašanja s posebnim poudarkom na slovenskem kontekstu in posebnostih, kot so dobro razvite sorodstvene podporne mreže, tradicija zaposlitve žensk za polni delovni čas ipd. Avtorica obravnava nekatere značilnosti vojaških družin in izpostavlja, da bi morale raziskave o vojaških družinah upoštevati poseben odnos med vojaško organizacijo in družino ter tudi družbene okoliščine, ki so v zadnjih desetletjih bistveno spremenile družinsko življenje, ter predlaga vpeljavo koncepta družinske prakse.
Keywords: družbene spremembe; družina; families; late modernity; military families; parenting; pozna modernost; Slovenia; Slovenija; social changes; starševanje; vojaške družine