Akutni koronarni sindrom - predlog priporočil za obravnavo v Sloveniji - Noč, Marko (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. V pričujočih smernicah opisujemo ukrepanje pri bolnikih z akutnim koronarnim sindromom. Metode. Ob pripravi smernic smo upoštevali veljavna evropska in ameriška navodila skupaj z izsledki priznanih raziskav, ki smo jihprilagodili značilnostim slovenskega prostora. Upoštevali smo tudi trenutnematerialne in kadrovske možnosti obravnave AKS v Sloveniji. Zaključki.Smernice vsebujejo splošna navodila, namenjena zdravnikom po Sloveniji pri obravnavi bolnikov z akutnim koronarnim sindromom. Poudarjamo pa, da so lahko le okvirni vodnik pri obravnavi bolnika in ne morejo nadomestiti individualnega pristopa s strani lečečega zdravnika. Te smernice bosta Center za intenzivno interno medicino in Klinični oddelek za kardiologijo neprestano obnavljala. V Centru za intenzivno interno medicino smo v ta namen izoblikovali svojo spletno stran (www.intenzivna.org.), na kateri bodo zdravnikom slovenskih bolnišnic vedno na voljo naša zadnja stališča in priporočila.
Keywords: Analiza preživetja; Angina nestabilna; Angina, unstable; Angioplastika transluminalna, perkutana, koronarna; Angioplasty, transluminal, percutaneous coronary; cardiovascular disease; Coronary disease; Death, sudden, cardiac; Diagnosis; Emergency service, hospital; Infarkt, srčni; kardiovaskularne bolezni; Koronarna bolezen; Myocardial infarction; Oddelek za nujno medicinsko pomoč; Practice guidelines; Praktična navodila; Rehabilitation; Smrt nenadna, srčna; Survival analysis; Therapy; zdravljenje