Ekspresija plesnega giba v filmskem velikem planu - Zavodnik, Uroš (Monitor ISH, 2021)
Izrazna moč giba, s katerim plesalec poustvarja emotivno plesno kompozicijo pred filmsko kamero, na filmskem setu, praviloma preide v popolno ekspresijo v filmskem velikem planu, ko lahko še tako neznaten gib izpove naracijo, ki je bila kot celota koreografsko premišljena in oblikovana. V montaži se kadri sestavijo v ritem, ki ga plesalec narekuje skozi svoje koreografsko premišljene gibe. Filmski režiser, v navezi s plesalcem in koreografom, lahko kadrira tudi skozi pogled igralca, če žanrsko ni posebej zapisan plesnemu filmu. Kot igralca, lahko skozi veliki plan začuti tudi plesalca, s tem pa omogoča interakcijo med plesalcem in gledalcem, ki ga gib plesalca subverzivno nagovarja ter v vsej svoji ekspresiji v zatemnjeni kinodvorani posrka vase. Platno postane pribežališče obeh, ko in če je iluzija popolna, saj je vendarle skrita v projekciji plesa svetlobe na praznem belem filmskem platnu zatemnjene kinodvorane, ki izrisuje gibajoče se podobe. Skozi veliki plan se mu približa, ga emotivno nagovarja, kot da bi gib skupaj kreirala in ga skupaj čutila na svojih telesih. Čas in prostor : kadarkoli in kjerkoli, ni omejitev, sodobna produkcijska tehnologija (VFX) domišljiji več ne postavlja nobenih omejitev.
Keywords: Filmi; Ples; Plesalci