Cutting-tool recycling process with the zinc-melt method for obtaining thermal-spray feedstock powder (WC-Co) - Altuncu, Ekrem (Materiali in tehnologije, 2013)
Preiskovane so bile različne metode za recikliranje cermetov WC-Co iz orodij za rezanje, kot so kemijska modifikacija, termična modifikacija, metoda s hladnim tokom in elektrokemijska metoda, nekatere od njih pa se že uporabljajo v industriji. Vendar pa imajo te konvencionalne metode veliko problemov, ki jih je treba rešiti in nimajo vedno ustaljene tehnologije. Zato je treba razviti bolj ekonomične in visoko zmogljive postopke recikliranja. V tej študiji je bila preučevana uporabnost metode s taljenjem odpadkov rezilnih orodij v cinku (ZMM) za recikliranje WC-Co v obliki prahu. Dokazano je bilo, da je ZMM uporabna tehnika za pridobivanje WC-prahu iz orodij za odrezavanje. WC-Co-prahovi so bili najprej pridobljeni, nato posušeni z razprševanjem ter sintrani v obliko, primerno za termično nabrizgavanje prevlek.
Keywords: orodje za rezanje; volframov karbid; cermeti; recikliranje