Družbeni dejavniki interoperabilnosti v informacijski infrastrukturi - Pivec, Franci (Uporabna informatika (Ljubljana), 2008)
Informacijska infrastruktura ima večino značilnosti infrastrukture, ima pa tudi posebnosti, med katere spada poudarjena interoperabilnost. Če so bile dosedanje infrastrukture odločilne za razvoj industrijske družbe, je informacijska odločilna za družbo znanja. O njeni uspešnosti odločajo tako tehnične kot družbene sestavine, saj ne gre za stvar, temveč za odnos. Informacijska infrastruktura se praviloma razvija v treh tipičnih fazah: lokalni elementi se s koordinacijo in prenosom tehnologije povezujejo v mreže in se konsolidirajo. Družboslovci se v ta proces vključujejo različno in v različnih fazah, in sicer v obliki povratnih informacij o odzivih družbenega okolja, v promocijskih aktivnostih ali z najbolj učinkovitim participativnim sodelovanjem v vseh fazah razvoja. Njihovo sodelovanje je nujno, ker informacijska infrastruktura zaradi poseganja v ustaljene odnose vedno sproža družbene konflikte in napetosti, ki so najpogostejširazlog neuspešnosti projektov. Študiju informacijskih infrastruktur je treba v prihodnje posvetitibistveno več pozornosti, sicer ne bo mogoče razumeti vse pomembnejše ekologije znanja.
Keywords: informacijska infrastruktura; informatika; interopearbilnost; odprtokodni projekti; organizacija; sodelovanje