Učinkovitost fizioterapevtsko-kineziološkega programa zdravljenja pri mladih športnikih z Osgood-Schlatterjevim sindromom - Bračič, Mitja (Šport (Ljubljana), 2024)
Osgood-Schlatterjev sindrom (OSS) je športna poškodba oz. obolenje narastišča patelarnega ligamenta, ki je v zadnjem času v izjemnem porastu med mladimi športniki. Pri fantih se OSS pojavi med 10. in 15. letom, pri dekletih pa med 8. in 13. letom. Povezan je lahko s prekomernimi športnimi obremenitvami, tipom obremenitev, športnim terenom in telesno rastjo mladostnikov. Namen raziskave je bil ugotoviti kratkoročne učinke fizioterapevtsko-kineziološkega programa zdravljenja mladih športnikov z OSS. V program zdravljenja smo povabili 20 aktivnih mladih športnikov, starih od 13 do 16 let. Opravili so 6-tedenski vodeni program fizioterapije in vadbe (18 obravnav). Na začetku in ob koncu programa smo z meritvami pridobili podatke o telesni sestavi, gibljivosti kolenskega sklepa, kontraktilnih lastnostih sprednje (RF) in zadnje (BF) stegenske mišice ter stopnji bolečine po lestvici VAS. Rezultati raziskave potrjujejo pozitivne učinke fizioterapevtsko- kineziološkega programa zdravljenja mladih športnikov z OSS. S programom smo povečali celostno mišično maso ter mišično maso dominatne in nedominatne noge ter zmanjšali odstotek maščobne mase. Tako pri dominantni kot nedominantni nogi smo pri RF in BF z metodo TMG ugotovili statistično krajši čas krčenja, povečal se je mišični tonus oz. zmanjšal pomik trebuha mišic, čas relaksacije RF in BF pa se je statistično značilno skrajšal le pri dominantni nogi. S programom smo tudi občutno znižali stopnjo bolečine po lestvici VAS pri mladih športnikih z OSS.
Keywords: diagnostika; diagnostis; exercise; fizioterapija; Osgood-Schlater syndrome; Osgood-Schlatterjev sindrom; physiotherapy; sport; šport; šport mladih; vadba; youth sport