Analiza poškodb na površini orodja za tlačno litje nosilca iz aluminijeve zlitine AlSi9Cu3 - Kosec, Borut (Strojniški vestnik, 2001)
Na delovni površini orodja za tlačno litje nosilca iz zlitine AlSi9Cu3 so po manj ko tisoč ulitkih nastale razpoke, katerih odtisi se poznajo tudi na ulitkih. Razpoke so bile odkrite in identificirane s penetranti, vidne pa so tudi že s povečevalnim steklom in nekatere celo s prostim očesom. Detajlno pa smo jih analizirali z metalografsko neporušno preiskavo z metodo replik.
Keywords: orodja livarska; litje tlačno; zlitine Al; analize poškodb; tlačno litje; aluminijeve zlitine; aluminium alloy; orodja; površinske napake