Izkušnje bivanja in dela sodobnih slovenskih izseljencev v Avstriji in Nemčiji - Gostič, Maja (Dve domovini, 2019)
Članek obravnava subjektivno zaznavanje položaja izseljenih iz Slovenije med letoma 2014 in 2017. Poglobljeno je predstavljena izkušnja njihovega bivanja in dela v Avstriji in Nemčiji, ki sta prostor najbolj množičnega sodobnega izseljevanja iz Slovenije. Subjektivne izkušnje migrantov so ob podpori objektivnih statističnih podatkov pomembne za razumevanje celostne slike sodobnih ekonomskih migracij. Namen raziskave je bil pridobiti čim več informacij o migracijski izkušnji s stališča današnje-ga časa, pojava globalizacije in mobilnosti. Raziskava je pripomogla k razumevanju sodobnih motivov in izkušenj izseljevanja v prostoru Evropske unije.
Keywords: 21.st.; 21st century; Austria; Avstrija; economic migration; ekonomske migracije; Germany; Nemčija; Slovenci; Slovenian emigration; Slovenians; slovenski izseljenci; subjective experiences; subjektivne izkušnje