Pogovor o težavah s spolnostjo pri pacientih z onkološkim obolenjem - kako pomagati pacientom - Pušnik, Danijela (Komunikacija in njene vrzeli pri delu z onkološkim pacientom, 2011)
Teoretična izhodišča: V procesu onkološkega zdravljenja se pogosto pojavljajo spolne motnje. Za ustrezno nudenje pomoči je potrebna predhodna ocena spolnih motenj. Ocenjevanje in nudenje pomoči najpogosteje izvajajo medicinske sestre. Pri tem se občasno pojavijo komunikacijske težave - kako s pacienti spregovoriti o spolnih motnjah. Avtorji navajajo več metod in strategij za lažjo komunikacijo. Metode: Raziskava je bila narejena v UKC Maribor. Sodelovale so medicinske sestre, ki izvajajo zdravstveno nego pri pacientih z onkološkim obolenjem. Raziskava je temeljila na intervjuju v pisni obliki. Podatki so bili obdelani kvalitativno z analizo besedila. Rezultati: Medicinske sestre vedo, da onkološko obolenje in zdravljenje vplivata na spolnost, o tem pa si želijo še dodatnega znanja. O spolnih motnjah bi se s pacienti pogovarjale v primeru, da bi pogovor pričeli pacienti. V slovenskem prostoru obravnava spolnosti pri onkoloških pacientih ni prepoznana. Diskusija in zaključki: Rezultati so podobni, kot jih navajajo različni avtorji. Zaznati je stereotipe, ki izhajajo iz občutkov medicinskih sester brez dokazov. Potrebna so dodatna znanja s podoročja komunikacijskih veščin in spolnih motenj.
Keywords: Medical Oncology; Medicinska onkologija; Medicinska sestra-bolnik, odnosi; Nurse-Patient Relations; Sexuality; Spolnost