za poljedelstvo, gospodarstvo, svilorejo, trtorejo i. t. d. Izhaja dvakrat na mesec, Velja za celo leta f. 2. za Vi leta f- !• Društveniki dobivajo ga brezplačno. Izdavatelj c. kr. kmetijsko društvo Goriško. Teofcij VI. v Gorici dne 15. maja. List 9. Zapopadek: 1. 0 bolezni vina. — 2. Glavna pravila živinoreje. — 3. Lupina. — 4. Saradella (Ticji krempeljček). — 5. Vinorejska razstava v Dornberku. 0 boleznih vina. Spisal dr. A Mond. (dalje). Ko pride vinu dostavljeno čistilo v dotiko z alkoholom in s taninom, napravi se fina mreža, ktera zgrabi vse motne dele, kakor smo uže povedali. Da bo tedaj čisteuje vspešno, mora imeti vino dovolj alkohola pa tudi tanina, prvega ima vedno nekoliko, tanina pa morda celo malo. Zato se vino ne očisti, ampak še bolj motno postane, bodisi da smo mu dodali stepenega jajčnega beljaka, bodisi ribjega mehurja. Čeravno alkohol vpliva, da se beljak sterdi, vendar se ga ne zgubi čisto nič, nasprotno pa se tanin kemično spoji z beljakom in z njim pade na dno. Pri črnem vinu se ob enem nekoliko barvila pogubi, zato svetujejo nekteri kletarji, da treba pri čistenji črnega vina dostaviti vinu popred (8 dni) nekoliko tanina. Za čisteuje črnega vina je jajčni beljak prav dober, ker ne kvari toliko vinske barve: za belo vino pa naj se rabi ribji mehur. Tudi jajčja lupina se rabi za čisteuje vina. Vender moram pa opaziti, da jajčja lupina obstoji večidel iz oglenčevo kislega apna, ki vinsko kislino neutralisira, t. j. da jo viou oduzame, in si* cer 75 gramov oglenčevo kislega apna ravno en tisoči del vinske kisline vinu oduzame, Da se pa vender vino očisti, brez da bi zgubilo kaj kisline, rabi se porcelanasta zemlja, ali porcelanovica, ki je popred dobro v prah stolčena. Tudi vizji mehur (ribji klej) nam služi za čiščenje vina. Vs-peh je celo različen od temperature vode, kateri se je ribji klej raztopil in pridjal vinu. Ako potrebujemo za raztopljenje ribjega kleja, mrzlo ali pa le malo toplo vodo, in vlijemo tako reztopljino v vino, se vino lagleje očisti, še celo tako, ki ima malo tanina v sebi. V tem slučaja je pa troska (tropine) ki se nahaja na dno posode celo rahla, ter se pri naj manji spremembe temperature uzdi-gne, in vino postane z novega kalno. Ako pa raztopimo ribje klej v vodi, ki ima vsaj 45° temperature in tako raztopljino vlijemo v vino, se vino res nekoliko bolj počasi čisti, posebno ono, ki ima malo tanina; ali troska je bolj gosta in zrnata, ona ostane na dno bolj trda in vino se lahko pretoči, brez da bi se drože z novega vzdignele in vino kalile V tem slučaji se mora vsaj še enkrat toliko ribjega kleja vzeti, kakor v prvem, ako hočemo da bo vino postalo popolnama čisto. Prečej atije (filtrira nje) Ako premislimo, koliko se v vinu nahaja tvarin, ki vedno v njim plavajo, ter prouzročujejo bolezen vinsko, gotovo se bomo lahko prepričali da z precajenjem vina, se mnogo takih tvarin odstrani, tedaj se pospeši vinsko zdravje, ter postane bolj stanovitno. Do novejšega časa bili so stroji za filtriranje ali precejanje celo nepraktični, nepopolnama ter niso služile zahtevam. Bili so tudi dragi in zatoraj se lahko opravičuje, zakaj da so se v psaksa tako malo razširili. Zdaj pa, ko imamo holendski stroj za precejanje vina moram ga vsakemu vinorejcu kakor vinotržcu priporočati, kajti, stroj je tako izvrsten, da se z njegovo porabo, popolnama čisto vino dobi. Jaz sim filtriral vino precej iz prvih drož, ter je bilo potem tako čisto, kakor da bi bilo distilerovano. Meseca decembra, ko sim vino pretakal, bilo je na dno posodo celo malo tropin. (Navel sim že enkrat, da so nekateri narovoslovci tega mnenja, da imajo drožaste glivice to lastnost, da se potem, ke je vrenje v vinu že dovršeno, spremene v druge glivice, ki so vinu celo škodljive. Bekel sim tudi, da se jaz z tim mnenjem ne strinjem, dokler nam se bolje ne dokaže, kakor je dozdaj dokazano.. Ali to je gotovo, da drožue stanice, v katerih se nahaja mnogo dušičevih spojin, kakor tudi njih mnševina, celo pospešujejo kalenje in razširjanje novih glivic, ki postanejo vinu škodljive. Z precejanjem se pa vse te drozne stanice odstranijo, kakor tudi vse druge škodljive glivice, in gotovo je, naj si bode mnenje to ali uno, da precejanje vina je pravi pripomoček zoper vsako vinsko bolezen. F opis vinskih zajcdnic (parasiti). Da se bomo laglije se zajednicami, ki se nahajajo v vinu spoznali, jih bom razdelili v dva dela, namreč po njih legi v vinu, in sicer v 1. Zajeduice ki se nahajajo iu žive na poveršajm vina, in te so: a. Zajednica (glivica) birze, (kana.) (Mycoderma vini) b. Zajednica (glivica) očeta (Mycoderma aceti) 2. v Zajeduice, ki se nahajajo na dno posode, in sira spadajo vse druge, razun že omenjenih. 1. Zajednica (g'ivica birze) (Mgcoderma vini). Ta stenica je majhna, prostemu očesu nevidljiva, ampak le pod mikroskopom ali drobnovidom, in podobe podolgaste okrogle. Ona postane vedno na poveršaju vina, ker za njeni življenje neob-hoduo potrebuje zraka. Ona naredi čez vino belo kožo, imenovano klobuk, ki je včasih po 1 palec debela Dokler se omenjena glivica v majhni množini na vinu nahaja, ni toliko škodljiva, kajti vsled nje vino ne zgubi ne duha ne okusa. Ko se pa glivica počne množiti, se pa hitro vino spremeni; ono postane plevko (prazno), brez okusa in je vsaki bolezni celo podverženo. Vzrok temu je to, da so, v preobilni množini se nahajajoče birzne glivice, al'ohol, ki je bil v vinu, razkrojile v vodo iu oglenčevo kislino. Vsled tega vino zgubi moč, ter postane prazno in bolehno. Kaj boljši pripomoček zoper to bolezen je, ako ima vino dovolj alkohola v sebi, ker, ako ima vino 150/0 alkohola, te glivice nemorejo v njem živeti iu se množiti. Ker se pa toliko alkohola nahaja le v prav močnih vinah, moramo za navadne vina, kaki drugi pripomoček imeti. Znano nam je, da te glivece žive le na poveršaju vina, ker brez zraka nimajo življenja. Glavna stvar je tedaj, da se v posodi nad vinom ne nahaja zrak, da se dobro zapolni in zamaši. Ker pa zrak lahko tudi čez dogo posodo nad vino pride, naj so okoli vehe, doge nemažejo z oljnjato barvo, ter se tako zamažejo luknice (pore) dog, in zraku se zapreči uhod Vinske posode naj se zatoraj dobro zapolnjujejo, in dobro je, da se pri tej priliki na poveršaju nekolika žvepljajo. Iz tega je tudi razvidno, zakaj je boljši da steklenice v katerih se nahaja vino, leže, kakor pa da bi stale. Ako steklenice leže, je zamašek moker, ter boljši zaprečuje uhod zraka, kakor pa stoječe steklenice, pri katerih ostane zamašek suh, in rahel, skoz katerega uhaja zrak na poveršaj vina. Naj novejše skušnje so nam tudi dokazale, da je Vodena soparen, še bolje pa alkoholovo, ki se z pomočjo posebnega stroja, spusti na poveršaj vina, celo dober pripomoček zoper to bolezen. Soparca namreč vse glivice umori, ki se nahajajo na površaju vina. Ta bolezen se ne ponovi toliko časa, doklor zopet frišni zrak, v katerem se nahaja obilno kalov omenjenih glivic, zopet ne pride v dotike z vinom. (Dalje sledi.) ^.Glavna pravila živinoreje. Živinoreja daje človeku mnogo koristi, ako ,o dobro oskrbuje, in za njo. skrbi, kakor zahteva njena narava. Dolžnost je tedaj vsakega kmetoval'-,a, da kolikor mogoče živino dobro odgojuje in krmi, kajti ona se mu skaže hvaležna, ter mu povrne ves njegov trud in obilno pomnoži njejiove dohodke. Pri dobrem kimanju postane živina močna in krepka za delo, debela in velike vrednosti za kupčijo, obilna in bogata v mleku, volni i. t. d. Večkrat se pritožujejo živinorejci, da imajo v hlevu vedno nesrečo, da živina slabi, da jim daje slabe dohodke, in da je slaba za vprego. Povsod išče o uzrok, ali samo tam ne, kjer je, kajti oni sami so krvi da v njih hlev.h živina slabo napreduje, ker jo slabo krmijo in oskrbujejo. Navesti hočem nekoliko glavnih pravil, na katere se more posebno ^paziti pri oskrbovanji živine. Živimi krmi do boljši in rajši se redi živina pri dobrem in prijaznem ravnanju, kakor pa, da se sirovo, z bičom v iol