Izraz "razrešeni" morda ni srečno podan z italijanskim terminom "sospesi" - Lavrenčič, Aleksander (Kronika (Ljubljana), 1998)
Italijanske okupacijske oblasti so namenile Univerzi v Ljubljani vlogo "mostu med italijansko in slovensko kulturo". Zato je bil v študijski program že v zimskem semestru 1941/42 uveden pouk italijanskega jezika in predavanja iz italijanske zgodovine in literature. Po nemški zasedbi Ljubljane se honorarni profesorji in lektorji niso vrnili na delovno mesto. Šef pokrajinske uprave v Ljubljani je 10.2.1944 odločil, da se italijanski honorarni profesorji in lektorji razrešijo akademskih pravic in dolžnosti.
Keywords: 1941/1945; druga svetovna vojna; Italijani; Nemci; okupacija; Slovenia; Slovenija; univerze; visoko šolstvo; World War II