Burno leto Prekmurca Jožefa (Bonaventure) Godine od decembra 1918 do septembra 1919 - Hozjan, Andrej (Prispevki za novejšo zgodovino, 2020)
Članek je celovita razdelava enega leta življenja in delovanja Jožefa Godine (1898-1986), udeleženca prve svetovne vojne, domoljuba, Maistrovega borca, narodnozavednega aktivista, redovnika, duhovnika ter urednika in publicista. V njem so v dveh krajših poglavjih najprej predstavljeni Godinov rod in neposredni predniki ter obdobje od njegovega rojstva vse do dneva pred božičem 1918. Sledita poudarjeno obsežen prikaz njegovih dni med 24. decembrom 1918 in pobegom iz ujetništva v zgodnjem februarju 1919 ter obdobje od marca do septembra 1919. Godina nedvomno spada med najzaslužnejše Prekmurce, ki so aktivno in vsestransko, tvegajoč tudi lastno življenje, delovali za priključitev pokrajine h Kraljestvu SHS.
Keywords: annexation of Prekmurje; Godina, Jožef; Maister's fighters; Maistrovi borci; Prekmurje; priključitev Prekmurja; SHS; Slovene history; slovenska zgodovina