"The world of Minecraft is cubic" - Trček, Franc (Teorija in praksa, 2014)
Članek se začne s kratko analizo razvoja kibersociologije v Sloveniji, konča pa z ugotovitvijo, da je ta sfera raziskovanja premalo razvita na območju kvalitativnega raziskovanja vsakdanjega informacijskega življenja, še zlasti življenja otrok. Avtor nato poda študijo primera biografij mladih igralcev (otrok in mladostnikov) igre Minecraft, ki jo uporabi za argumentacijo teze, da je igra pomemben prostor socializacije in samoustvarjalnosti otrok in mladostnikov, ki je omejena izključno z ustvarjalnimi mejami tega e-peskovnika.
Keywords: child; Cultural studies; igra; Kulturne študije; otroci; Sociologija; Sociology; Video games; Videoigre